מחזור תרופות
- בתיה והילה
- Jan 31, 2017
- 1 min read

למחזור תרופות חשיבות רבה אך נראה כי אין מספיק מודעות לנושא זה. כשפג תוקפן של תרופות או כשאנחנו פשוט מסיימים את השימוש בתרופה מסוימת, רובנו פשוט זורקים את התרופות לפח האשפה, בלי לדעת כלל מהן ההשלכות של פעולה זו.
להשלכת תרופות לפח יש שני אספקטים מרכזיים – האספקט הסביבתי והאספקט הקהילתי.
נתחיל באספקט הסביבתי. תרופות שונות לרבות תרופות שפג תוקפן, מכילות מרכיבים שאינם מתפרקים במהרה. בשל הרכיבים הכימיים שיש בהן, התרופות עלולות להזיק ואף להרעיל משאבים טבעיים רבים לאחר שהן נזרקות לפח האשפה. מהפח הביתי התרופות מגיעות למתחמי האשפה העירוניים והארציים, ובאופן בלתי נמנע מחלחלות אל מי התהום. כך, מגיעים החומרים הרעילים אל מי ההשקיה ובסופו של דבר לחקלאות, למוצרי המזון ולגוף שלנו. חשוב להבין שמכוני הטיהור בישראל לא מצליחים להעלים את כל המרכיבים הפעילים מהמים.
כבר בשנת 2009 המדען הראשי של המשרד להגנת הסביבה ד"ר ישעיהו בר אור, סיפר ל-ynet כי במי הקולחין בישראל (מי ביוב המשמשים להשקיה) ישנן שאריות של הורמונים ותרופות אנטיביוטיות בכמויות גדולות. החומרים הללו נספגים בגידולים החקלאיים ומחלחלים למי תהום. לדבריו, מלבד הזיהום הסביבתי החמור עלולים חומרים אלה לגרום למגוון תופעות בריאותיות חמורות.
אז מה ניתן לעשות? בסניפים של קופות החולים קיימים מכלים ייעודיים להשלכת תרופות שפג תוקפן. תרופות אלה מועברות לגופים אשר מפרקים אותן באופן בטוח מבלי שיגיעו לאדמה או למי התהום.
מחזור תרופות בקופת חולים מכבי http://www.maccabi4u.co.il/8223-he/Maccabi.aspx

מבחינת האספקט הקהילתי, חשוב לדעת כי בישראל חיים מאות אלפי בני אדם אשר לא מסוגלים לממן לעצמם טיפולים תרופתיים שונים.
ארגון "חברים לרפואה" שמטרתו סיוע לנכים ולחולים במצוקה, מנהל פרויקט שנקראה "ניתוב תרופות". במסגרת פרויקט זה מועברות תרופות רבות לחולים שמתקשים לרכוש אותן באופן עצמאי.
תרומת תרופות בארגון "חברים לרפואה" - http://www.haverim.org.il/medication/medication_collecting_centers
댓글